JÁTÉKSZABÁLY


A pöci-stadion

A pöci-stadion alaplapja 30 x 20 cm-es faforgácslap, melyet plüsstapéta borít. Ezen a területen helyezkedik el a játéktér, az ún. pöci-pálya, melyet gumiszalag határol. A stadionban összesen 34 db acél szög található, melyből 12 a gumiszalag kifeszítésére szolgál, a többi pedig a focistákat szimbolizálja, ezek a szögek vesznek részt a játékban. A stadion része továbbá még két darab számláló a gólok számolásához, valamint a labda tárolására szolgáló lyuk.

(A játék legsajátosabb és legmeghatározóbb elemei a szögek. Ezek nincsenek megosztva a játékosok között, mindkét fél játékát segítik és nehezítik egyszerre. Nem könnyű jól ellőni a szögek mellett a labdát, viszont ha ügyesen pöccintjük rájuk, nagy segítséget nyújthatnak a gólszerzésben...)


A játék célja

A játék célja a gól, vagyis a gömb alakú labdának az ellenfél kapujába történő juttatása szabályos pöccintéssel.

A gól akkor érvényes, ha a labda legalább fél terjedelmével az ellenfél kapujának alapterületét, illetve a kapu hálóját belülről érinti, függetlenül a labda útvonalától. Érvénytelen azonban a gól, amennyiben a labda egyéb a játéktér részét nem képező tárgyról (pöci-stadion szegélye, számláló stb.) pattan a kapuba.

Öngól: olyan speciális gól, amit a játékos nem az ellenfél, hanem a saját kapujába pöcköl. Az öngól úgy tekintendő, mintha azt az ellenfél lőtte volna, és a játék eszerint folytatódik. (Az ellenfél pontot kap, a középkezdést pedig az öngólt lövő végezheti el.)

A pöccintés

A labda mozgatása pöccintéssel (más néven pöcköléssel) történik. A pöccintés kizárólag egy darab pöci-pálca segítségével történhet. A pöccintéskor a labda és a pálca csak egy pillanatra érinthetik egymást.

Tilos tehát a labda bármilyen hosszú tolása, valamint a pálca hosszabb idejű labdaérintése!

(ha valaki kisebbet vagy nagyobbat akar pöccinteni, akkor azt a pálca gyorsabb-lassabb mozgatásával érheti el!)

Ha a gumiszalag a lövéskor akadályoz, akkor az hátrább tolható a pöci-pálcával (kézzel vagy bármi mással nem!), úgy hogy a lövést kényelmesen el tudjuk végezni. (Lövés után kifeszítve tartani, vagy indokolatlanul megváltoztatni a gumi feszességét tilos!)

A labdát alulról pöccintve (ha elég dinamikus a pöccintés) el lehet érni, hogy a labda ne guruljon, hanem repüljön. Ezt hívjuk emelésnek. Egy pontos emeléssel olyan helyről is kapuba lehet juttatni a labdát, ahonnan sima pöccintéssel nehezebb. Vigyázni kell azonban az emeléskor, hogy a rákészülésnél a labdát ne érintsük.

A játék menete

A játékot két személy vagy két csapat játszhatja. (A csapatjátékról lásd lentebb.)

A játék középkezdéssel indul, a kezdés jogát a játékosok megegyezéssel vagy a sorsra bízva (pl. pénzfeldobással) döntik el.

A játékosok felváltva pöckölik a labdát, míg az egyik játékos kapuba nem jutatja azt. Gól után ismét középre helyezendő a labda és az a játékos kezd, amelyik a gólt kapta. Ha a labda elhagyja a pályát az indítórúgások részben leírtak szerint kell a játékot folytatni.

A játék 10 rúgott gólig megy, és a 10. gól berúgásakor a rugó játékosnak kétgólos előnyre kell szert tenni. Amennyiben az egyik játékos elérte a 10 gólt, de nincsen meg a kétgólos előnye, hosszabbításra kerül sor, és a játék addig folytatódik, amíg valamelyik játékos meg nem szerzi a kétgólos előnyt, és ezzel egyidejűleg meg is nyeri a mérkőzést.

Indítórúgások:

A Pöci-fociban a labdarúgáshoz hasonlóan van középkezdés, kapukirúgás, szöglet, szabadrúgás, bedobás (pontosabban oldallövés). (Tizenegyes azonban nincs.)

Ezek mindegyike kapura lőhető, amelyekből érvényes gól születhet.

- Középkezdés: A középpontból végezendő el, ami a pálya átlóinak metszéspontjában található. Innen indul a játék, valamint minden gól után innen folytatódik.

- Kapukirúgás: Ha az egyik játékos az ellenfél alapvonala fölött lövi el a labdát, úgy hogy az elhagyja a pályát, a másik játékos kapukirúgással folytatja a játékot. Ilyenkor a labdát a kirúgó négyszögön belül tetszőlegesen elhelyezheti és elvégezheti a pöccintést.

- Szöglet: Ha az egyik játékos a saját alapvonala fölött lövi el a labdát, úgy hogy az elhagyja a pályát, a másik játékos szögletrúgással folytatja a játékot. Ilyenkor a labdát a szögletnégyzetbe helyezi és elvégezheti a pöccintést

- Oldallövés: Ha az egyik játékos valamelyik oldalvonal fölött lövi el a labdát, úgy hogy az elhagyja a pályát, a másik játékos oldallövéssel folytatja a játékot. Ilyenkor a labdát az oldalvonalhoz helyezi oda, ahol a labda elhagyta a pályát, úgy, hogy a labda érintse a gumiszegélyt. Ebből a helyzetből végezheti el a játékos a pöccintést.

- Szabadrúgás: Ha valamelyik játékos szabálytalanságot követ el, ellenfele szabadrúgásra jogosult. (A futballhoz hasonlóan itt is van előnyszabály, tehát ha a "sértett" úgy ítéli meg, hogy a kialakult helyzet számára kedvező, nem szükséges elvégeznie a szabadrúgást.) A szabadrúgást a saját térfelén lévő harmadoló vonal mögül bárhonnan elvégezheti, azonban egy mérkőzés alatt ugyanarról a helyről nem lehet kétszer elvégezni a szabadrúgást.

Szabálytalanságok

-Tilos a labdához mezőnyjáték közben kézzel vagy bármi mással a pöci-pálcán kívül hozzáérni!
-Tilos a még guruló labdát pöccinteni!
-Tilos a gumiszegélyt lövés után kifeszítve tartani, vagy egyéb esetben megváltoztatni a gumi feszességét!
-Szabálytalan a labda bármilyen hosszú tolása, valamint a pálca hosszabb idejű labdaérintése!
-A játék során labdavezetés nincs! Ha valaki érintette a labdát, nem érhet bele még egyszer!
-Tilos minden sportszerűtlenség, minden, ami az ellenfelet zavarhatja, minden, ami tönkre teszi a játék varázsát!
-Továbbá nem szabálytalan de sportszerűtlen a túl hosszú (20-30 másodpercnél hosszabb) gondolkodás, célzás, stb (összefoglalóan minden ami nem tartozik szorosan a mérkőzéshez vagy tönkre teszi azt).

A szabálytalanságok szabadrúgással büntetendők.

A szabálytalansággal belőtt gól érvénytelen és a játék szabadrúgással folytatódik.

Csapat Pöci-foci

A csapat Pöci-fociban két csapat játszik egymás ellen. A csapatok 2-2 (3-3, 4-4, stb.) fősek, és a csapaton belül meghatározott sorrendben, felváltva pöckölhetnek a játékosok, amikor a csapaté a pöckölés joga. Taktikai megfontolásokból mindkét csapat 3szor változtathatja meg a csapaton belüli sorrendet.

A játék menete, szabályai ugyanazok, mint az "egyéni" Pöci-fociban.

(Megjegyzés: nem célszerű túl nagy létszámú csapatokban játszani, mivel az hátráltatja a játékot, és kevésbé lesz élvezetes.)


Frankó Pöci-foci, Anno 2010
Minden jog fenntartva 2019
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el